Januari & februari 2022 tot nu toe

2022 is alweer zeven weken onderweg. Misschien komt het door het winterse, donkere seizoen dat verder in het jaar deze eerste maanden me maar vaag voor de geest staan. Omdat ik afgelopen weken dagelijks hier wat gepost heb (gisteren voor het eerst niet) kan ik nu al wat terugblikken en zien wat we de afgelopen periode bezig heeft gehouden:

Kalligrafische ruimte 4

2022 is inmiddels het vierde jaar waarin kunstenaars verbonden aan Grafisch Atelier Hilversum eigen publicaties presenteren: Volume#4. Motto: onderzoek in oplage. De vorm: zine.

Binnen mijn beeldend onderzoek over de Kalligrafische Ruimte heb ik tot nu toe elk jaar een zine samengesteld met een compilate van de resultaten en uitkomsten van het voorgaande jaar. Dit jaar was er meer materiaal en was er ook inhoudelijk een duidelijke scheiding te maken. Daarom dit jaar twee zines:

Kalligrafische Ruimte IVa

Een geschiedenis in vogelvlucht van meer dan duizend jaar verluchte initialen in westerse manuscripten.

Kalligrafische Ruimte 4b

Tussen taal en teken ligt de ruimte voor betekenis. Abstracte oefeningen in het format van de verluchte initiaal op basis van gedrukte in plaats van geschreven symbolische tekens.

Structured content

Meer in het digitale domein: de uitdagingen van het modelleren, produceren en presenteren van gestructureerde inhoud. Ik ben hier nog in de onderzoek- en verzamelfase voor wat misschien ook wel een zine gaat worden. Voor nu dus vooral links naar bronnen elders:

Bildung

Over repertoire

Enkele overpeinzingen over het idee van een repertoire; het geheel aan wat je kan uitvoeren.

Pattern repertoire:

Imre Reiner en het ornament:

Diagrammen en modellen

Die vorm van ’tekening’ die helpt (be)grip te krijgen op hetgecompliceerde/complexe.

Designerly ways of being and doing

Waarom deze blog bildung heet:

Birds have lift-off

In februari zorgde een enkele reply-tweet voor flink wat internationale aandacht voor de vogelprenten.

_ 49/365