Sommige reminders passen niet op een geeltje. Die wil je groter in beeld. Op een poster bijvoorbeeld, in een eigen ontwerp en zelf gedrukt.
Op vrijdag 27 december ga ik graag met je aan het werk om die tekst te zetten en te drukken met de houten letters van Grafisch Atelier Hilversum.
Liever geen bijdehandjes, maar een gemeende tekst. Geen goede voornemens, maar betere voornemens. Een motto, slogan, extra grote note to self.
Grafisch Atelier Hilversum heeft een bijzondere collectie houten letters en daar kunnen we die dag gebruik van maken. Welke letter past goed bij je boodschap? Hoe en waar op het vel? Er zijn genoeg details om je op uit te leven. Eenvoud is soms zo makkelijk nog niet.
Leuk als je meedoet, er is nog plek voor twee. Halve dag kan, hele dag ook. Meer info vind je hier.
De derde en laatste drukgang gebruikt oud vertrouwd zwart voor de kleur. Dit was het meest complexe zetsel van de drie. Het was precies de uitdaging of we het tot drie konden beperken omdat in dit zetsel kleine, magere letters gecombineerd werden met een LEGO zetsel met flinke volvlakken en nog wat tekst in verschillende groottes daar tussenin. Uiteindelijk kregen we dat aan de praat.
Daarbij wisselden we ook van pers. Van de handbediende Vandercook naar de electrisch aangedreven Grafix. Een kleinere, snellere pers die wellicht ook net iets meer geschikt was voor deze veeleisende drukvorm.
We hadden niet alleen werk aan het afstellen voor een gelijk drukkende hoogte. Ook wat laatste wijzigingen in de opmaak bleken nog gewenst. Berekeningen gemaakt tijdens het opbouwen van de vorm bleken misrekeningen. Een paar punten regelhoogte moesten herverdeeld om de zaken netjes uitgelijnd te krijgen.
Met een electrische pers is het drukken weer duidelijk sneller dan het zetten. Het duurde maar anderhalf uur om de helft van de oplage (650 totaal) te drukken. Een andere bijkomstigheid van grote oplagen: je hebt veel plek nodig in je droogrekken.
Een project: bijna 700 vellen A3 bedrukken in minimaal drie drukgangen. Handmatig. Opdat we er 650 goeie aan overhouden.
De eerste drukgang bestaat uit een enkele roze-rode streep, 1 cicero breed, exact 25 cicero uit de lange linkerzijde. Snelheid van drukken is ruim drie vellen per minuut, dus ongeveer 200 vellen per uur, oftewel 3,5 uur drukken in totaal.
Het zetten, proefdrukken en corrigeren van de juiste opmaak duurt meestal langer dan het drukken van de oplage zelf. Zelfs bij dit soort aantallen gaat ‘het drukken zelf duurt niet zo lang’ nog steeds op. Komt ook omdat ik nog lang geen ervaren zetter ben. Ik ben echt heus wel steeds meer gaan rekenen en tellen om de dingen op de juiste positie op het vel te krijgen, maar laat me nog makkelijk verleiden tot pogingen-al-doende.
Ook na meer dan 600 afdrukken stond diezelfde lijn nog steeds precies op 25 cicero uit de kant. De combinatie van 1000 kilo drukpers en de haarfijne precisie in afstelling en productie die je ermee kunt realiseren is fascinerend.
Van de kneu en de drieteenstrandloper is een zine met de notities bij het ontwerp- en drukproces van twee prenten uit de 50 vogels serie.
Het zijn prenten van vogels die laat in de serie gemaakt werden. De complexiteit van de ontwerpen werd steeds groter, met meer drukgangen als gevolg. Al die details moesten uitgezocht worden voordat de productie gestart kon worden. Voor deze twee vogels hield ik meer expliciet bij wat daar allemaal bij komt kijken.
28 Pagina’s aantekeningen, proeven, productie en overige perikelen!