Cedric Ceulemans vraagt zich af wat het inhoudt om van je kunst te kunnen leven. Dus organiseert hij bijeenkomsten met kunstenaars die dat lukt en daar over willen vertellen: Art for a Living. Ik had de eer het spits af te bijten.
Ik nam de titel van het programma als kapstok voor mijn presentatie, hieronder de samenvatting!
De vraag is dan of je zelf al wel duidelijk genoeg weet waarom je doet wat je doet, maakt wat je maakt. Luister daarom naar de wijze woorden van Dolly Parton: “Find out who you are. Then do it on purpose.”
Living
Als je ervan wil kunnen leven moet je geld verdienen. Alleen het ding maken is dan niet genoeg. Je moet mensen ook laten weten dat je het ding gemaakt hebt. Da’s meestal met woorden. Dus zul je moeten schrijven. Woorden die mensen helpen te begrijpen en waarderen wat je doet en maakt.
Wijs mensen de weg naar en in je werk.
We oefenden dit door de eerste woorden en zinnen te verzamelen voor een artist bio en statement. Dit artikel geeft een heel praktische leidraad voor beiden. Hieronder in het Nederlands:
Artist bio
Een korte beschrijving van de kunstenaar die de context geeft waardoor je werk beter begrepen kan worden.
Geschreven in de derde persoon: Hen/Zij/Hij (ja da’s even wennen maar zo kunnen anderen ’m gewoon knip-plakken als je iets over je willen schrijven.)
Waar kom je vandaan?
Waar ben je nu gevestigd?
Waar heb je gestudeerd? Of ben je auto-didact?
Wat is je belangrijkste artistieke drijfveer?
In welk medium/media werk je?
Bevind je werk zich in collecties?
Ben je onderdeel van een collectief, organisatie, vereniging?
Artist statement
Een artist statement geeft een korte beschrijving van de praktijk en het werk van de kunstenaar. Je benoemt de belangrijkste drijfveren en thema’s van je kunstenaarschap.
Schrijf het statement in de eerste persoon: Ik/Mijn/Onze.
*Hoe komt het werk tot stand, wat is je aanpak?
Wat zijn de thema’s, onderwerpen, ideëen?
Wat maak je? Beschrijf de fysieke aspecten
Waarom doe je wat je doet? Wat is daarin het fundamentele idee? Wat is de relatie tussen je werk en het medium waarin je werkt?
Stuk voor stuk beantwoorden en je hebt bronmateriaal voor een bio en een statement. Herschrijf nog een keer of twee drie zodat het een geheel wordt. Kan het beter? Vast wel. Is het eerlijk, waar, en meen je het? Dan is het goed genoeg. Zet ze op je website en whatever social kanalen je gebruikt.
(A)
Mijn versie van Art for a living is er slechts een van vele. Ik ben benieuwd naar die van jou! Dank voor de aandacht en goede vragen.
Wil je weten wat ik zoal nog meer doe? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief. Niet meer dan eens per maand een update met nieuw werk, workshops en events. Dankjewel :)
Welnu. Ik maak dus grafiek. Niet die met een x- en y-as en zo'
n lijn die naar rechtsboven moet gaan, maar wat ook prentkunst genoemd wordt.
Grafiek is de verzamelnaam voor werk gemaakt met een grafische techniek. Zeefdrukken, etsen, lithografie, lino- en houtsnede, boekdruk: allemaal grafische technieken.
Specifiek aan grafiek: dat je er meer dan eentje van kan maken. Oftewel, werk in oplage. 60 T-shirts zeefdrukken, oplage 40 van je ets, 200 exemplaren van je poster in boekdruk, etc.
Boekdruk? Wellicht inmiddels ook in het NL beter gekend als letterpress. Losse letters die bij elkaar gezet worden en zo woorden, zinnen, een boodschap vormen. Boekdruk is echt bijzonder. Zodra je er in duikt merk je aan alles dat er zes eeuwen ontwikkeling in zit. Elk probleem dat je tegenkomt is al eens op een elegante manier opgelost.
De principes zijn hetzelfde maar het formaat van de letters maakt veel uit (zie hier voor wat voorbeelden). De kleinere letters zijn van lood gemaakt. Een tekstje zetten in 12 punts Garamond is als de inhoud van een doosje lucifers netjes rechtop naast elkaar zetten. Dat vergt een heel bepaald soort geduld en aandacht kan ik u zeggen!
Naarmate de letter groter wordt neemt ook het gewicht toe. Loodzwaar. Vanaf een zekere grootte zou het echt te erg worden en dus werden de grotere letters van hardhout gemaakt. Dat omslagpunt ligt ergens bij 60 punten (dat is 5 cicero, maar dat maatsysteem behandelen we een andere keer!). Zodra de letters zo groot worden als het luciferdoosje zelf, dan zijn ze in lood niet meer te hanteren.
Grote houten letters worden ook wel biljetletters genoemd. Biljet als in aanplakbiljet: poster, affiche. Grote letters voor op grote vellen papier.
Om de collectie van het grafisch atelier te leren kennen ben ik er posters mee gaan maken. Voor de exposities aldaar, of ook wel met een eigen tekst.
Deze was voor de zesde editie van de zines beurs + expositie:
In digitale tools kun je heel eenvoudig dingen over elkaar heen leggen. Met fysiek drukwerk betekent dat een extra drukgang en netjes passen meten zodat het op de juiste plek terecht komt!
Voor het 600 karakters project ter gelegenheid van de 600e verjaardag van Hilversum maakten we een serie van 40 posters. Die posters gebruiken een layout van 5 x 3 vierkanten. 5 x 3 is 15, en 40 x 15 is 600, dus zo doende.
Al die karakters maakten we samen met Hilversummers. Bezoekers, leerlingen, studenten en toevallige passanten.
Een van die posters vulde ik zelf. Ik verkipte kopietjes van de letters A, B en C. Dat waren kopietjes van drukproeven van de houten drukletters in de collectie van het atelier. Daar zitten hele mooie tussen namelijk! Door te schuiven en weer te plakken onstonden allerhande figuren. Karakters!
Kijk, zo:
Proloog, coördinatiepunt voor cultuureducatie in Hilversum was enthousiast over het project, deze en andere posters. Na nog flink wat doorontwikkelen is daar deze leskist uit gekomen (pas op: da’s een linkedinlink!).
Een nieuwe maand, en dus een nieuwe reeks Print & Play in het grafisch atelier.
Eerst een avond abstract experiment met monoprint. Vorm en restvorm, op zwart en op wit, van hoog naar laag contrast.
Daarna composities maken met houten letters. Eerst op een nieuwe vellen papier, om te zien wat het wordt.
Na wat aanpassingen wellicht ook als tweede laag op een druk van de vorige keer.
En dan ook nog eens meerdere kleuren om te overwegen. Spannend!
Wat een talentvolle groep weer. Ben benieuwd wat er op de derde avond gemaakt gaat worden.
Met Print & Play maak je in drie avonden kennis met de basis van monoprint en letterpress. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met grafische (druk-)technieken. We werken in een kleine groep van maximaal zes deelnemers. De ideale (her)start van je eigen creatieve praktijk!
Woensdag 5 januari om 13 uur tijdens Groet & Ontmoet in Vonk in de Wijk
Het eigen schets/notitie/dag/boek is de basis voor elke maker. Wil je je eigen creatieve praktijk starten of die verder ontwikkelen, maak dan werk van je schetsboek.
Ik laat zien hoe ik mijn schetsboek gebruik en welke plek het inneemt in mijn beeldend werk.
Daarna doen we een paar oefeningen die je kunt gebruiken om je eigen creatief dagboek mee te voeden.