Bildung

LEGOLetterpress

Ergens in de nazomer van 2022 werd aan op een terras de knoop doorgehakt. Die publicatie over drukken met LEGO stenen moest er toch echt van komen.

Ruim een jaar later het heuglijke nieuws: dat boek, het is klaar. Kunstcollega Martijn van der Blom en ik presenteren elk meer dan vijftig werken. Allemaal gedrukt met de geheel in eigen huis ontwikkelde techniek van LEGO letterpress.

Al doende kwamen we erachter dat ergens halverwege 2013 de eerste experimenten gemaakt werden. Een selectie werk uit de eerste tien jaar LEGO letterpress dus.

Een boek maken, wat een klus is dat! Zonder de redactie door Eline Levering hadden we het nooit precies zo opgeschreven gekregen. Jannie de Groot verzorgde grafisch ontwerp en fotografie, maar vooral ook het ontwerp van het boek als object. De bijzondere binding, de maatvoering en zelfs dikte van het boek zijn betekenisvolle aspecten van het geheel. Nanda Behari maakte de vertaling naar het Engels. Thomas Gravemaker schreef het voorwoord.

Stichting Grafisch Atelier Hilversum voorziet al meer dan vijftig jaar in een werkplaats waarin dit soort innovatieve druktechnieken ontwikkeld kunnen worden, en steunde de productie van dit project ook met een ruimhartige financielële bijdrage. Allen hartelijk dank hiervoor!

Bestellen kan hier

Meer afbeeldingen

_ #printmaking #LEGOLetterpress #publishing

Mockup of a book with cover filled with LEGO letterpress designs and the text LEGO Letterpress, Martijn van der Blom, Roy Scholten.

Na bijna tien jaar ontwikkelen, experimenteren en produceren gaan we laten zien wat er allemaal kan met LEGO Letterpress. Oktober 2023 verschijnt een uniek boek met werken van Martijn van der Blom en Roy Scholten, allemaal ontworpen en gedrukt met het bekende speelgoed als basismateriaal.

Wil je als eerste horen wanneer het boek verkrijgbaar is, laat dan je email achter via deze link en we houden je op de hoogte.

Spannond!

_ #LegoLetterpress #printmaking

A gray and brown bird with thin beak, orange feet. Dark markings on its back, light brown markings on its side

Bird print 41 of 50. Into the single digits for what's left to do! _ #printmaking #50vogels #LegoLetterpress

Inmiddels al zo'n acht jaar wordt op Grafisch Atelier Hilversum gedrukt met zetsels gemaakt met Lego. Een inspirerende techniek voor kunstenaars van alle leeftijden.

30 April 2022 gaan we voor het eerst echt uit de doeken doen hoe Lego letterpress werkt en wat je er mee kunt bereiken tijdens deze eendaagse workshop. Een eerste overzicht aan invalshoeken en onderwerpen:

Bouwen & drukken

Over de technische aspecten van het drukken met Lego. – Het principe van hoogdruk – Het bouwen van zetsels – Drukken met de proefdrukpers en de degelpers

Ontwerpen en vormgeven

Over de beeldstrategieën die dit materiaal mogelijk maakt en welke minder voor de hand liggen. – Het grid als fundamenteel gegeven. – Punt, lijn, vorm en restvorm – Ritme, herhaling, patroon – Horizontaal, vertical, beperkt diagonaal

Ontwikkelen en leren

Over de inhoud: iconologie en iconografie – Toepassing van bovenstaande in educatieve context – De techniek en het vormpotentieel toepassen in eigen projecten – De lol van het proberen, ontdekken: toegepaste nieuwsgierigheid

Het begint en eindigt vooral met dat laatste, want drukken met Lego is fijn.

64/365 #printmaking #teaching #legoletterpress