Bildung

printmaking

A gray and brown bird with thin beak, orange feet. Dark markings on its back, light brown markings on its side

Bird print 41 of 50. Into the single digits for what's left to do! _ #printmaking #50vogels #LegoLetterpress

Laying things out on a large table, making selections. Yes, no, not yet.

_ #calligraphicspace #art #printmaking

Koppermaandagprent 2023 met de tekst Spelende Wijzer onder een abstracte prent in roze, zwart en mintgroen.

De eerste maandag na Driekoningen is het Koppermaandag. Een overblijfsel uit de tijd van de gilden, terug te voeren tot minstens de 15e eeuw en wellicht nog eerder. Op Koppermaandag werden de privileges van de verschillende gilden voorgelezen en bevestigd. Daarna was het feesten geblazen. Het gilde van de boekdrukkers en prentsnijders maakten voor de gelegenheid een speciale prent met een wens voor het nieuwe jaar en tegelijkertijd als proeve van bekwaamheid. Nieuwjaarswens en relatiegeschenk in één.

Deze traditie van de Koppermaandagprent werd na de Tweede Wereldoorlog weer nieuw leven ingeblazen door kleine drukkers en uitgeverijen.

Dit jaar maakte ik mijn eerste Koppermaandagprent in een combinatie van loden letters, Lego-druk en monoprint.

Moge u in 2023 al spelende wijzer worden!

_ #printmaking #letterpress #monoprint #legoprint #koppermaandag #guild

Inmiddels al zo'n acht jaar wordt op Grafisch Atelier Hilversum gedrukt met zetsels gemaakt met Lego. Een inspirerende techniek voor kunstenaars van alle leeftijden.

30 April 2022 gaan we voor het eerst echt uit de doeken doen hoe Lego letterpress werkt en wat je er mee kunt bereiken tijdens deze eendaagse workshop. Een eerste overzicht aan invalshoeken en onderwerpen:

Bouwen & drukken

Over de technische aspecten van het drukken met Lego. – Het principe van hoogdruk – Het bouwen van zetsels – Drukken met de proefdrukpers en de degelpers

Ontwerpen en vormgeven

Over de beeldstrategieën die dit materiaal mogelijk maakt en welke minder voor de hand liggen. – Het grid als fundamenteel gegeven. – Punt, lijn, vorm en restvorm – Ritme, herhaling, patroon – Horizontaal, vertical, beperkt diagonaal

Ontwikkelen en leren

Over de inhoud: iconologie en iconografie – Toepassing van bovenstaande in educatieve context – De techniek en het vormpotentieel toepassen in eigen projecten – De lol van het proberen, ontdekken: toegepaste nieuwsgierigheid

Het begint en eindigt vooral met dat laatste, want drukken met Lego is fijn.

64/365 #printmaking #teaching #legoletterpress

Detail from an old user manual for a stencil machine.

Found out about @tocall_magazine by psw gallery, via danni storm on the instagrams. Ordered a few of the good looking publications from there. I am curious to see, feel the specific material characteristics of this technique.

We have two stencil duplicators at the printmaking studio that we want to make operational again. This might just be the inspirational trigger to make that happen. See also: mimeographrevival.

61/365 | #publishingasartisticpractice #printmaking #stencil

A long, long time ago, 16*16 pixels was what you'd get to draw a digital icon. The Lego lettpress bird designs are essentially made at the same resolution: built on a 16x16 baseplate.

One big difference is that a single point in this grid can be filled with more than a full square 'pixel'. There's dots, shields, quarter circles, thin lines and other more custom shapes that can be placed within this 16 point grid. These other shapes leave parts of the pixel-area open, thus creating additional shapes (negative space). Printing in multiple layers allows for even more variations. Similar to the different kinds of path operations in vector drawing programs.


Path operations in Inkscape

I could never confidently imagine the result of those actions, always had to try a couple to achieve the desired result.

I'm getting better at it with the manual approach using LEGO stamps, but this really is the part where the mindf*ck happens. Most design details need multiple tests to get things right, especially because the order of printing is a deciding factor.

59/365 | #printmaking #50vogels

De vierde editie van “Volume – onderzoek in oplage” is momenteel te zien in Grafisch Atelier Hilversum. Tien kunstenaars maakten een of meerdere zines.

Kalligrafische Ruimte is naast de vogelprenten het andere langlopend grafisch onderzoeksproject.

Kalligrafische Ruimte is de onderstroom voor de vogelprenten bovenstroom. Dit jaar leverde dat twee zines op.

Kalligrafische Ruimte 4a bevat een historisch overzicht van de ontwikkeling van de verluchte kapitaal in manuscripten, van de late klassieke oudheid tot het eind van de Middeleeuwen. Die versierde eerste letter van een handgeschreven tekst is een uniek tekst/beeld format. Binnen dit kleine canvas is ruim duizend jaar lang op allerlei manieren geëxperimenteerd met combinaties van letter, beeld en decoratie/ornament. Naast een beknopt overzicht in zes tijdvakken bevat zine 4a een selectie eigen dagboekoefeningen in het format van de verluchte kapitaal.

Kalligrafische Ruimte 4b bevat meer abstracte interpretaties van letter en (versierd) beeld. Abstracte en grafische letterachtige vormen in LEGO® staan in/over organisch geschreven/gedrukte monoprints. Werktitel voor deze serie is Spiculae. Spiculae is de term voor kleine skelet-elementen in zeesponzen. De structuur-fragmenten voor primitief leven dus. Wat ik zo fascinerend vind aan verluchte initialen in Middeleeuwse manuscripten is dat daarin de symbolische vorm van een letter gecombineerd wordt met natuurlijke, wereldlijke weergaves van mens, dier en natuur. De letter staat zo als het ware nog geworteld in, is verbonden met de tastbare wereld zelf.

In tijden van nepnieuws en online informatieoorlogen valt op hoever een tekst losgezongen kan raken van de (of zelfs maar een) realiteit. De prenten in deze Spiculae serie zijn een bescheiden poging de abstractie van een lettervorm weer te doen aarden in de rommelige en organische werkelijkheid van het leven zelf. _ 56/365 | #calligraphicspace #printmaking

Blauwgrijze rug en zalmroze buik met zwarte oogstreep en snavel, vastgeklauwd op een bruine boomstam.

Boomklever / Eurasian nuthatch / Sitta europaea

De boomklever is de tweede prent in de serie. De duidelijke afgebakende kleuren maakte het een goede kandidaat om uit te werken. De boomklever is de enige vogel in Nederland die ondersteboven de boomstam afloopt. Natuurlijk daarom ook in de houding af te beelden.

Bij deze tweede prent werd al duidelijk dat twee kleuren danwel twee drukgangen niet voldoende gingen zijn. Naast de extra kleuren en drukgangen is hier ook te zien hoe een latere drukgang over een eerdere gezet wordt: de zwarte strepen bij de staart en de klauwen over de boomstam.

_ #printmaking #50vogels

Een bruine vogel kijkend naar rechts, klemt zich vast aan een riethalm

Kleine Karekiet / Eurasian Reed Warbler / Acrocephalus scirpaceus

Na wat proeven en tests werd de kleine karekiet de eerste vogel in de serie. Qua kleur weinig bijzonder, maar de houding en de opgezette veertjes op de kop zijn karakteristiek.

Hoe een snavel te drukken is een terugkerend probleem. Deze eerste oplossing is nogal van dik hout als je het vergelijkt met latere oplossingen. De buikpartij is hier vooral lijntekening. De Boomklever is de tweede prent in de serie en daar is dat al anders, met het lijf als vol kleurvlak uitgewerkt. Hier is de witte restvorm die aan de binnenkant ontstaat een interessant gegeven. Er zijn vormen die alleen als negatieve of rest-vorm gemaakt kunnen worden. Naarmate de serie vordert wordt dit een steeds belangrijker gegeven.

Deze eerste prent is gebaseerd op spelregels die ik daarna al snel los heb gelaten. Ik dacht het af te kunnen met twee kleuren/drukgangen. Dat bleek al snel onhoudbaar. Het groter aantal drukgangen voor de vogel zelf is ook reden om geen extra werk te maken van het tonen van een omgeving. Naarmate de serie vordert valt deze eerste print dus wat uit de toon. En juist daarom hoort die er toch echt bij. Het begin.

_ #50vogels #printmaking

Verluchte initialen in middeleeuwse manuscripten waren eeuwenlang het toneel waarop de relatie tussen tekst en beeld uitgespeeld werd.

Gedurende de meer dan duizend jaar tussen de late oudheid en de uitvinding van de boekdrukkunst werd op dit relatief kleine canvas op vele manieren de grens tussen letter en tekening dan weer vervaagd, dan weer aangescherpt. In perioden waarin meer op de klassieke oudheid werd teruggegrepen werden symbool en figuur duidelijker van elkaar gescheiden. Zodra het christelijk geestelijk leven en lokale tradities weer de overhand kregen vloeiden tekst en beeld meer in elkaar over.

George Charles Williamson schreef in 1911 voor de encyclopedia brittanica over miniaturen in middeleeuwse handschriften het volgende: “Landscape, such as it was, soon became quite conventional, setting the example for that remarkable absence of the true representation of nature which is such a striking attribute of the miniatures of the middle ages.”

De meer schematische weergave van de fysieke wereld bood meer ruimte voor verknopingen van figuren met letters, van letters met decoratie, van decoratie met figuren, etc. Deze ambiguïteit ligt aan de basis van een uniek kalligrafisch-picturaal repertoire.

In een tijd waarin inhoud opgehakt wordt in informatie, informatie opgesplitst wordt in data en het spreadsheet het voornaamste ontwerpinstrument is, biedt deze ambiguïteit ook nu een welkom tegengeluid: tussen taal en teken ligt de ruimte voor betekenis en kan uitdrukking worden gegeven aan het onzegbare.

_ #calligraphicspace #printmaking #initials