Bij het omslag

Onderstaande is een korte toelichting op het omslag van nummer 169 van de drukwerk in de marge nieuwsbrief in 2019.

The Public Domain Review presenteert bloemlezingen uit de vele collecties die ontsloten worden door musea, universiteiten en dergelijke. Eerder dit jaar werd daar het boek Hamonshu voorbij (1), geheel gewijd aan verschillende manieren om water te tekenen. Van naturalistische, wild bruisende kronkels tot strak geometrisch gestileerde patronen. Drie delen met enkel en alleen variaties op het thema water. Zowel marginaal als universeel. Prachtig.

Zo’n 500 jaar voor aanvang van onze jaartelling wist Heraclitus het al: Panta Rhei, alles stroomt (2). Verandering is de enige constante. En ja, het stromende water van de rivier is daarbij het archetypische beeld.

In september, oktober en november van dit jaar is het volop “Grafiek 2019” in Nederland (3). Het overkoepelend thema: Panta Rhei. Ook Grafisch Ateler Hilversum doet mee met Grafiek 2019. We zullen dan onder andere de geheimen van het drukken met Lego onthullen.

Op de Boekkunstbeurs van 2018 werd ik uitgenodigd om het omslag van een editie van deze nieuwsbrief te verzorgen. Hiervoor startte ik een onderzoek naar patronen in Lego die water, stroom, stroming kunnen verbeelden. Op de voorkant twee resultaten. Op de achterkant een opsomming van de rapporten waarmee deze en andere patronen gemaakt kunnen worden.

Scans van de individuele elementen werden digitaal verwerkt tot een ontwerp, dat daarna weer tot analoge zetvorm werd gemaakt middels polymeer. Het papier is 225 grams Simili Japon van Van Gelder. De oplage werd gedrukt door Joop Klomp op de Heidelberg pers van Grafisch Atelier Hilversum (4). Joop was van 1955 tot 1980 drukker en chef bij drukkerij de Blauwe Werelt in Hilversum.

Bronnen:

1: Yuzan, Mori. “Hamonshu: A Japanese Book of Wave and Ripple Designs (1903).” The Public Domain Review, https://publicdomainreview.org/collections/hamonshu-a-japanese-book-of-wave-and-ripple-designs-1903/. Smithsonian Libraries, https://library.si.edu/digital-library/book/hamonshu

2: Heraclitus. Wikipedia, 18 juni 2019, https://nl.wikipedia.org/wiki/Heraclitus#Alles_stroomt

3: Stichting Grafein. Grafiek2019. 18 juni 2019, https://grafiek2019.nl/over-grafiek2019/

4: Een korte video van het drukproces is te vinden op https://grafiek.royscholten.nl/dwidm