Lezing Print & Play in Galerie de Ploegh

Screenshot of the outline of our talk, created as a presentable mindmap.

Afgelopen zondag spraken Martijn en ik in Galerie De Ploegh over ons werk met LEGO letterpress. De lezing was onderdeel van het programma bij de groepsexpositie Prints & Multiples.

We gingen in vogelvlucht door tien jaar werken met, en sleutelen aan de LEGO letterpress techniek. Aan bod kwamen de karakteristieken van LEGO stenen als drukmateriaal, onze serial printing manier van werken en een selectie werken uit onze projecten.

Karakteristiek aan LEGO letterpress zijn vooral het grid, de beperkte (maar rijke!) set aan vormen om mee te werken en de zogenaamde ingebouwde spaties. Een enkel punt in het LEGO-grid meet 8 × 8 mm, maar een 1-punts steen meet 7,8 × 7,8 mm. Dat kleine spleetje lucht maakt dat bij het bouwen niet alles muurvast komt te zitten. In drukwerk wordt die kleine marge zichtbaar als witte lijnen rondom de gebruikte stenen.

Serial printing is de term voor onze onderzoekende manier van ontwerpen en drukken. Snel kunnen bouwen betekent snel variaties kunnen drukken. Wat leidt tot kaartenbakken vol experimenten op A5-formaat. Het vormt de voedingsbodem voor meer concreet afgebakende projecten.

Voor deze expositie koos ik ervoor om een abstract werk te tonen. Het zit dichter op die onderstroom met typografisch lijkende tekens die elkaar ontmoeten in abstracte composities. Maar geen zorgen, natuurlijk kwamen ook de vogelprenten aan bod.

Hoe verleidelijk ook, we bleven express weg bij uitleg over het hoe en benadrukten vooral het waarom drukken met LEGO zo eindeloos inspirerend is. Print & Play.

En dus bleef ons boek over LEGO letterpress ook niet onvermeld. Ontwerpster Jannie de Groot heeft haar hoe en waarom bij de vormgeving ervan hier uitgebreid toegelicht.

Dank aan de geïnteresseerde toehoorders en aan Louise de Vries Lentsch voor de uitnodiging. Op naar de volgende.