Maak geen plan voor wat je gaat maken maar maak een plan voor wat je gaat proberen

Tijdens de Print & Play workshops daag ik deelnemers uit om zoveel mogelijk vanuit een onderzoekende houding te werk te gaan. “Wat zou er gebeuren als je dit doet? En wat als je dat zou proberen?”

Dat gaat tijdens de eerste sessie als vanzelf omdat je je nog geen voorstelling heeft kunnen maken van de techniek en het soort resultaten dat je er van kunt verwachten. Je duikt er onbevangen in en komt zo tot een interessante serie prints.

De valkuil is dat zich in de aanloop naar de tweede sessie al te concrete ideeën en plannen vormen voor een specifiek eindresultaat. Al doende kom je er dan achter dat er een duidelijk verschil is tussen een geslaagd experiment en een gericht plan van aanpak. “Het” lukt dan opeens niet.

Daarom: maak geen plan voor wat je wil maken maar maak een plan voor wat je wil gaan proberen. Bepaal op welk (deel)experiment je meer grip wil krijgen en maak daar de volgende serie werken bij. Grote kans dat je dan iets zodanig in de vingers krijgt dat je het gericht kunt toepassen en “het” daarna wel lukt.

_
25/365